2021-05-29 08:48:15• hírek • Agerpres

Iohannis: A világjárvány utáni Románia felépítése nem a pandémia előtti állapotokhoz való visszatérést jelenti

Foto: presidency.ro
Foto: presidency.ro

A járvány utáni Románia felépítése nem a járvány előtti állapotokhoz való visszatérést jelenti, hanem jelentős előrelépést egy új korszak felé, és ezt a célt az országos helyreállítási terv révén lehet elérni - nyilatkozta pénteken Klaus Iohannis államfő.

Iohannis felidézte, hogy a világjárvány precedens nélküli válságot idézett elő az egészségügyben, ugyanakkor súlyosan érintette a gazdaságot is.

'Nehéz időszakon vagyunk túl, amely ismét megmutatta, milyen mélyek a hibái egy olyan államnak, amelyből hiányoznak a mélyreható reformok és hiányzik a kulcsfontosságú területek következetes finanszírozása. Ma már tudjuk, hogy az állampolgárok többségének beoltásával és immunizálásával megállíthatjuk ezt a világjárványt. Mostantól kezdve tehát nagyon világos célunk van: egy világjárvány utáni Románia felépítése. Ez nem a pandémia előtti állapotokhoz való visszatérést jelenti, hanem inkább fontos lépést egy új korszak felé' - mondta az elnök a Cotroceni-palotában tartott sajtótájékoztatóján.

Iohannis kifejtette, a járvány utáni Romániában biztonságos és modern iskolák lesznek, működő laboratóriumokkal. 'Zöld, energiahatékony iskolákba fogunk befektetni, valamint a korai oktatási rendszerek és a duális oktatás fejlesztésébe. A járvány utáni Románia egy olyan ország, amely digitalizált közigazgatással, megreformált állami vállalatokkal, erős és fejlett versenyszférával, új üzleti lehetőségekkel rendelkezik. Egy olyan ország, amely védi a környezetet, jelentős összegeket fordít az erdőtelepítésre és az éghajlatváltozás elleni küzdelemre' - jelentette ki az államfő.

Iohannis hozzátette: mindehhez koherens tervre és pénzre van szüksége az országnak, de az országos helyreállítási tervnek (PNRR) köszönhetően mindkét feltétel adott.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: